.                                                                                                                                                                                                                  

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - Ένας άνθρωπος της Τέχνης

Ο συλλέκτης έργων τέχνης και επιμελητής εκθέσεων γεμάτος ενέργεια, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

 

Η ζωή του Γεώργιου Σταθόπουλου: Τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, η επιστροφή στην Ελλάδα, η δικηγορία, ο αθλητισμός και η ενασχόλησή του με την Τέχνη.

 

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν κάτι με πάθος και αυτό λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για να κυνηγούν τα όνειρά τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους, αλλά και να είναι πάντα γεμάτοι ενέργεια, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

 Ένας απ’ αυτούς είναι ο Γιώργος Σταθόπουλος. Στο βιογραφικό του μπορεί κάποιος να διαβάσει πολλές ιδιότητες που τον προσδιορίζουν, όπως αθλητής, δικηγόρος, συλλέκτης έργων τέχνης, επιμελητής εκθέσεων. Με μία μικρή αναφορά στις πρώτες, θα σταθούμε στην τελευταία με την οποία ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με αφοσίωση και μεγάλη επιτυχία.

 Γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από το Κουπάκι Δωρίδος. Ο πατέρας του (1889 - 1976) σε πολύ νεαρή ηλικία έφυγε από το χωριό του και πήγε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αμερική. Αν και είχε τελειώσει μόλις την 5η δημοτικού, κατάφερε με την εξυπνάδα, την εργατικότητα αλλά και το επιχειρηματικό του πνεύμα να δημιουργήσει μία πολύ πετυχημένη επιχείρηση με 17 fast food εστιατόρια, σε τρεις πόλεις (Michigan, Ohaio, Wiscosin). Ένθερμος πατριώτης, επέστρεψε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και γυρνώντας στην Αμερική συνέχισε τις επιχειρήσεις του.

Στην ηλικία των 42 ετών, έχοντας κερδίσει πολλά χρήματα για την εποχή εκείνη, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Έχτισε ένα μεγάλο κτίριο με μαγαζιά και διαμερίσματα στο Παγκράτι, στη συμβολή των οδών Υμηττού και Χρεμωνίδου και εγκαταστάθηκαν εκεί. Όταν ήρθαν τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στην Αμερική. Ο Γιώργος ήταν τότε 11 χρονών. Πήγε στο New York High School και ταυτόχρονα άρχισε ν’ ασχολείται με τον αθλητισμό, απ' όπου απέσπασε πολλές διακρίσεις σε αγώνες.

Σε αγώνες μήκους (1η & 2η φωτ).

Η ομάδα στίβου Ελλήνων-Αμερικανών για συμμετοχή σε αγώνες στην Ελλάδα (3η φωτ).

 

 Μερικά χρόνια αργότερα ένα γράμμα από τον ξάδελφό του, που ζούσε στην Ελλάδα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Έχοντας ξεχάσει τα ελληνικά του και δυσκολευόμενος να διαβάσει αλλά και να απαντήσει στον ξάδελφό του, ζήτησε από τον πατέρα του να το κάνει αντί γι’ αυτόν. Εκείνος τότε, συνειδητοποιώντας αλλά και αρνούμενος να δεχθεί ότι τα δικά του παιδιά του δεν θα ήξεραν ελληνικά, είπε στη γυναίκα το: «ετοιμαστείτε, πίσω στην Ελλάδα, για να μάθουν τα παιδιά ελληνικά». Η επάνοδος και ειδικά η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο δεν ήταν εύκολη υπόθεση και χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες με καλοκαιρινά ιδιαίτερα μαθήματα για την κατάλληλη προετοιμασία. Αρχικά γράφτηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, αλλά όταν ο πατέρας του έμαθε ότι πολλά μαθήματα εκεί γίνονταν  στην αγγλική γλώσσα τον πήγε στο 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου, απ’ όπου και αποφοίτησε. Εκτός από τα μαθήματα, είχε πολύ καλές επιδόσεις και στον αθλητισμό – στα 400 μέτρα και στο άλμα εις μήκος.

Read more ...

.                                                                                                                                                                                                                  

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Ιστορικές φωτογραφίες Κουπακιωτών

 

Οκτώβριος 1965. Μια γυναικεία παρέα χαίρεται την λιακάδα. Όρθια η Κωστάντω Κουφασίμη και από κάτω προς τα πάνω στη σκάλα η Γιαννούλα Τσιατούχα, η Αθανασία Σαΐτη γνέθει με τη ρόκα, η Όλγα Γιαννομήτρου και η Ευθυμία Κουφασίμη.

Συνέχεια Άρθρου

.                                                                                                                                                                                                                  

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Αγριογούρουνο Στιφάδο - Χωριάτικη Μακαρονόπιτα - Τραχανόπιτα

 

Αγριογούρουνο Στιφάδο 

Υλικά

 • 1 κιλό αγριογούρουνο
 • 2 κιλά κρεμμυδάκια ξερά
 • Κρασί κόκκινο
 • Ελαιόλαδο
 • 5-6 σκελίδες σκόρδο
 • Δάφνη
 • 1 ξυλάκι κανέλλα, 2-3 γαρύφαλλα
 • Μερικούς κόκκους πιπέρι
 • Αλάτι
 • 4-5 ώριμες ντομάτες
 • 1 κουτάκι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας      

Εκτέλεση

Βάζουμε το αγριογούρουνο να μαριναριστεί μέσα σε κόκκινο κρασί για μια νύχτα η και περισσότερο. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια . Σοτάρουμε το αγριογούρουνο, το σβήνουμε με το κρασί που έχει μαριναριστεί και το βράζουμε για περίπου 60΄(καλύτερα στη χύτρα για 15-20 λεπτά).

Συνέχεια Άρθρου
.                                                                                                                                                                                                                  
 
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΠΑΚΙΩΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» - Ιστορία και Δραστηριότητες
 
Ο Σύλλογος του χωριού ιδρύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1956, μετά από πρωτοβουλία των Απ. Καρανδρέα, Βασ.Γ Κοϊνη, Δημ.Βασ. Μητσάκη, Γεωργίου Α. Νασιόπουλου και Δημ Τσίπρα. Ιδρύθηκε με έδρα την Αθήνα και είχε την επωνυμία «Αδελφότης των εν Αθήναις Πειραεί και περιχώρων Κουπακιωτών ο Άγιος Γεώργιος». Με τροποποίηση του καταστατικού του το 1986 ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΠΑΚΙΩΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
 

.                                                                                                                                                                                                                  

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ - Ίδρυση και Ιστορία του Σχολείου

Στο χωριό μας λειτούργησε Δημοτικό σχολείο. Συνεστήθη με την υπ' αριθμ. 2530 της 21ης Φεβρουαρίου 1890 απόφαση του Υπουργείου Εκκλησιαστικών.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. φύλλου 46 του 1890

Εν Αθήναι τη 22 Φεβρουαρίου 1890

Αριθ. απόφ. 2530

 

Περί συστάσεως Δημοτικού Σχολείου Αρρένων εν Κουπακίω του Δήμου Κροκυλείου.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

 

Έχοντες υπ' όψιν το άρθρο 59 του πε­ρί των Δημοτικών Σχολείων Νόμου, συνιστώμεν εν τω κυρίω Κουπακίω του Δή­μου Κροκυλείου Δημοτικού Σχολείου Αρρένων.

 

Εν Αθήναις τη 21 Φεβρουαρίου 1890

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 Γ. Ν. ΘΕΟΤΟΚΗΣ

Συνέχεια Άρθρου